Ha trigat 2 hores i 4 minuts en arribar al continent africà i és el primer espanyol que ho aconsegueix

Girona, 25 de març de 2015. Miquel Suñer, el nedador gironí especialista en travessies a mar obert sense neoprè, ha aconseguit creuar nedant aquest matí els 7, 5 quilòmetres que separen la famosa illa de Robben Island de Blouberg, Ciutat del Cap (Sud-àfrica). El nedador, que ha trigat 2 hores i 4 minuts es converteix en el primer atleta estatal en completar aquesta simbòlica travessia de gran bellesa paisatgística i complexitat tècnica sobretot per la baixa temperatura de l’aigua, que avui no superava els 13,5 ºC.

El repte de Suñer ha començat a les 08,22h del matí (hora catalana), a Robben Island i ha acabat a les 10,26 (hora catalana) a la localitat de Blouber, de Ciutat del Cap (Sud-àfrica). Ha nedat a una temperatura mitjana de l’aigua de 13,5ºC, tot i que els darrers 2 quilòmetres de la ruta, a causa d’una corrent d’aigua freda la temperatura ha baixat a 12,5ºC.

Durant les dues hores que ha durat la prova, el nedador no ha pogut tocar, en cap moment, l’embarcació que l’ha acompanyat i només s’ha permès l’avituallament en tres ocasions per mantenir la correcta hidratació del cos i evitar hipotèrmies ja que neda sense neoprè. El català ha tingut la mar en calma i el fet d’assolir el repte a les primeres hores del matí ha evitat que el nedador es trobés amb els vents més forts que bufen prop de la Costa sud-africana.

Des de Blouberg, i ja amb la travessia completada, Miquel Suñer s’ha mostrat molt emocionat pel “significat simbòlic de la travessia, que aquí anomenen Freedom Swim (en referència a la presó que va acollir l’illa durant segles i on Nelson Mandela s’hi va passar més de 18 anys detingut) i per l’atracció que sento per aquest continent i en concret per Ciutat del Cap”.

A més, el nedador català ha aconseguit la gesta en solitari ja que en aquesta ocasió l’ha afrontat sense el seu equip de confiança. “Ha estat un repte dins un repte perquè logísticament i organitzativament m’ho he fet tot sol aquesta vegada. Les condicions marítimes eren perfectes per aconseguir-ho, tot i que la baixa temperatura de l’aigua en el darrer tram de la travessia, uns 12,5 graus, ha fet que els últims 2 quilòmetres hagin estat molt extrems”.

Suñer s’ha mostrat molt satisfet del creuament i ha destacat que l’experiència li ha permès compartir, fins i tot, una estona de travessia amb un parell de foques o navegar amb un grup de dofins.

Durant tot el recorregut, el nedador català ha estat acompanyat per una barca de recolzament amb un jutge que ha certificat la prova per part de la CLDSA ( Cape Town Long Distance Swimming Association) i personal de suport que ha controlat el seu rendiment.

Suñer insisteix en que es tracta ”d’una de les nedades més pintoresques del món amb l’horitzó de la Ciutat del Cap i l’espectacular Table Mountain considerada una de les 7 meravelles naturals del món presidint tot el recorregut”.

El primer contacte de Suñer amb Ciutat del Cap va ser el desembre de 2012 quan després d’aconseguir la Triple Corona (un dels guardons més importants de la natació a mar obert) s’hi va instal·lar a descansar però també a entrenar. Des d’aleshores Suñer es va quedar meravellat per una de les comunitats de nedadors d’aigües obertes més extremes del món. Allà va conèixer a Theodore Yach, el nedador sud-africà amb més travessies de Robben Island al seu currículum (uns 85 creuaments).

Des del primer creuament realitzat amb èxit el 1909 per Henry Hooper, la travessia de Robben Island és desitjada per nedadors extrems d’arreu del món captivats pel repte físic que la prova suposa i pel gran simbolisme històric que envolta l’illa.