Recorregut de la travessia

Nedador: Miquel Suñer Comalat

Classificació: 81è de la general i 6è de la categoria 30-39.
Data: 20 de Setembre del 2009
Lloc de sortida: Banda sud de l’Estany de Banyoles
Lloc d’arribada: Banda Nord de l’Estany de Banyoles, paratge Lió.
Hora sortida: 12:30
Hora arribada: 12:58

Distància real de nado: 2.115 mtrs
Duració de la travessia: 0:28:17
Temperatura de l’aigua: 23 ºC
Embarcació de suport: Motores organitazació
Fiscalització: ChampionChip
Condicions meteorològiques: Sense incidència en la prova.

La Travessia de l’Estany de Banyoles és un clàssic en la modalitat essent la última prova del calendari de travessies d’estiu. Està organitzada pel Club Natació Banyoles; figura en el programa de proves de la Federació Catalana de Natació i està controlada pel Col·legi Català d’Àrbitres. Com ja és habitual, sempre es celebra el tercer diumenge del mes de setembre, justament el cap de setmana de les festes del meu poble, fent que rarament la pugui nedar al 100% (i no son excuses!). Tot i que l’aigua dolça i tranquil·la fan que no sigui el millor entrenament, la meva assistència ha estat sempre incondicional des de que era un infant, doncs la congregació de nedadors i l’ambient és d’admirar. Aquest any hi han participat prop de 2.000 nedadors d’arreu de Catalunya (1.202 en categoria masculina). Una de les coses més espectaculars d’aquesta prova és la sortida (veure vídeo adjunt). La organització obliga a tots els participants a col·locar-se darrera una cinta esperant el moment en que l’àrbitre, situat en una embarcació, dóna el tret de partida. És llavors quan tots els nedadors salten al buit. La distància de 2.115 mtrs la converteix en una autèntica prova de resistència i navegació, doncs és summament important anar recta si no es vol perdre temps. Normalment, els guanyadors són nedadors de fons en actiu que aprofiten la nedada com a entrenament de pre-temporada. D’alguna manera, la travessia de l’estany de Banyoles marca el principi de la meva pròxima temporada on l’aclimatació a l’aigua freda serà clau per afrontar el repte de creuar el Canal de la Mànega sense neoprè.